Lumen

Lumen er en måleenhet for lysmengde fra en lyskilde. Det vil si den totale mengden lys som utskilles fra en lyskilde. Jo høyere lumenverdi betyr sterkere lys. Tidligere ble Watt brukt for å si hvor kraftig lyskilden var, men nå for tiden med LEDlys som bruker betydelig mindre strøm enn halogen og xenon, er det altså lumen som gjelder. Dette er fordi LED kan gi forskjellige mengder lumen pr. watt.
Lumen verdien er vanligvis en av de viktigste faktorene som brukes til å vurdere LED-lys. Men er disse lumen tall rå lumen, eller effektiv lumen? Hva er forskjellen?
I eksemplene nedenfor vurderes lysdioder på 100 lumen. Faktorer som varme, linser og drivende kraft av lysdioder vil påvirke verdien for rå Lumen, noe som resulterer i en lavere verdi som er den faktiske eller effektiv lumeneffekt.

Rå lumeneffekt er en teoretisk verdi i stedet for en faktisk måling av nyttig og effektiv lys. Rå lumen beregnes ved å multiplisere med teoretisk output frekvensen av lysdioder på antall lysdioder i lampen.

Effektiv lumeneffekt er faktisk måling av Lysmengden som kontoen termisk/optisk tap og strømnivået som drives lysdioder. Dette gjøres ved hjelp av høyteknologiske fotometri utstyr som måler effektiv lumen produksjon av lys.

Uansett om en produsent oppgir effektive lumen eller ikke, kan man generelt si at produkter fra store kjente merker, vil være langt kraftigere enn billige produkter fra Kina.

Kelvin

Kelvin er en måleenhet som benyttes for å angi lysfarge. Opprinnelig er Kelvin en måleenhet for temperatur, men benyttes også for det som kalles fargetemperatur. Lavere Kelvin gir en gulere lysfarge, og en høyere Kelvin gir et mer blå-aktig lys.

2500 kelvin lumen candela lux
3200 kelvin lumen candela lux
4000 kelvin lumen candela lux
5000 kelvin lumen candela lux
6000 kelvin lumen candela lux
8000 kelvin lumen candela lux

Candela

Candela er en standard måleenhet for lysintensitet. Denne verdien forteller altså hvor kraftig lyset er rett frem, og er direkte relatert til kastelengde. Høyere Candela er lik lengre kastelengde.

Lux er en standard for lysintensitet som forteller hvor mye lys som treffer en flate. 1 lux er det samme som 1 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter. Lux benyttes derfor når man måler hvor lyst det er, uavhengig av hvor mye lys lyskilden produserer totalt.