Luminix har et stort utvalg av LED arbeidslys med ekstrem holdbarhet, pålitelighet og kraftig lysstyrke i mange ulike design. Hos Luminix finner du lykten du trenger og du kan være sikker på at alle produktene tåler norsk vær og vind.

Enten du trenger kraftig arbeidslys til anleggsplassen eller ryggelys, stigtrinnbelysning, kupélys til kjøretøy, finner du garantert et arbeidslys som passer ditt behov.

Bruksområde for arbeidslys

Luminix har belysning som blant annet passer til:

 • 4×4
 • Biler
 • Borerigg
 • Båter
 • Dumper
 • Gravemaskin
 • Industrimaskiner
 • Kranbiler
 • Kraner
 • Krokbil
 • Landbruksmaskiner
 • Lastebiler
 • Marine
 • Skrutresker
 • SUV
 • Teleskoptruck
 • Tilhengere
 • Traktor
 • Truck
 • Vals
 • osv

Kvalitetssikring av arbeidslys

Vi har strenge krav til kvalitet hos oss på lysbilde og elektromagnetiske forstyrrelser som ofte er kjent for å øedelgge for DAB signalene i radioen. Med mye elektronikk kan dette være avgjørende for deg og omgivelsene dine.

Produktene testes nøye, vi følger opp våre leverandører jevnlig, og vi søker etter tilbakemeldinger fra våre kunder. Du kan derfor være trygg på valg av arbeidslys med oss som leverandør.

Hvorfor LED arbeidslys?

LED gir mye bedre lysutbytte enn halogenlamper, og halogen lyser gradvis svakere ettersom reflektoren bli gulner og blir brent. Xenon arbeidslys har tildels samme utfordringer.

LED lamper har mye lengre levetid, inntil 50.000 timer. Og LED lamper bruker kun en brøkdel av energien sammenlignet med andre typer lys. LED fugnerer ypperlig som arbeidslys, da de er motstandsdyktige mot vibrasjoner og andre påkjenninger.

LED holder seg også i lysstyrken over tid, og jo høyere lystemperatur du velger jo blåere lys får du som gir en følelse av dagslys som oppleves kraftigere enn tilsvarende lys med lavere fargetemperatur (K for Kelvin).

arbeidslys 2

Velg arbeidslys ut fra behov

Riktig lysstyrke og lysvinkel er noe av det viktigste når du velger arbeidslys for ditt behov. Lys-vinkel skal helst ikke være større enn behov, ellers benyttes endel av lysstyrken til å lyse opp større/bredere område enn nødvendig. Velg deretter arbeidslys etter hvor lysstyrke, det vil si hvor stort område du skal lyse opp. Kraftige arbeidslamper opp mot 5500 lumen lyser opp hele arbeidsplassen, mens 1000-1500 lumen holder til mindre områder.

Se vårt utvalg av arbeidslys her: https://luminix.no/produktkategori/led/arbeidslys/

Arbeidslys til kjøretøy og anleggsmaskiner

Er det noe som er helt nødvendig for oss i hverdagen er det lys. Lys er ikke bare noe som er kjekt å ha, men helt essensielt og uhyre viktig i de aller fleste arbeidssituasjoner. Arbeidslys som enkelt lar seg montere på kjøretøy og anleggsmaskiner, kan ofte være helt avgjørende i de fleste arbeidssituasjoner. Disse typiske kjøretøyene blir ofte operert i tidspunkt og i områder med lite eller svært dårlig belysning. I tillegg er kjøreunderlaget veldig variert og ofte dårlig, og det foregår ofte samtidig mye aktivitet med tilsvarende kjøretøy og utstyr. God sikt for å kunne ha oversikt over all aktivitet krever ekstreme lysforhold som arbeidslysene bidrar med.

arbeidslys 1

For at denne type arbeidslys skal kunne gjøre den jobben de er ment for er det en rekke kriterier som er viktige. De må kunne tåle ekstreme værforhold som høye temperaturer eller sterk kulde. I tillegg er det viktig at høyt trykk og sterke vannstrømmer ikke reduserer egenskapene til arbeidslysene. Arbeidslysene er ofte utsatt for mye og sterk vibrasjon og dette er noe som ikke skal hemme funksjonene til kvalitetslys. Lysene på for eksempel traktoren eller skurtreskeren skal forsyne føreren med gode lyskilder i nær- og fjernområder under arbeid.

Nye regler for montering av ekstra lyskilder på kjøretøy

Fra første oktober i 2018 fikk vi her i landet omtrent like regler for ekstra lys og montering av arbeidslys på kjøretøy, som det svenskene har. Det nye er at man kan velge hvor mange fjernlys lykter man vil ha på kjøretøyet, samt hvilken lysstyrke. Kravet om at fjernlysene skal monteres i par fjernes også. Dette er nye regler som gjelder for alle typer kjøretøy. Disse nye reglene kommer med bakgrunn i at teknologien innen lys og nærlys er så fremskreden. Dette gjør at overgang fra fjern til nærlys i dag med nye lys ikke påvirker sjåførens syn i like stor grad som tidligere. Ved å tillate flere fjernlys blir mørke strekninger sikrere for både sjåfører og andre som ferdes langs veistrekningene.

Disse ekstra lysene som man nå kan montere på kjøretøy må monteres riktig og plasseres rett. De skal også brukes riktig av den som opererer kjøretøyet.

Forskjellen på arbeidslys

Det finnes mange ulike arbeidslys på markedet og det gir mening siden man bruker de forskjellige lysene på ulike måter. Lyskastere, varsellys og ekstra lys er alle arbeidslys med egne bruksområder. De ulike bruksområdene som nevnt tidligere er at ønsket belysningsområde er nær arbeidsområdet eller i en viss avstand fra området man er i.

Arbeidslysene kommer også i ulike utførelser som firkantede, runde eller ovale. Alt etter hvor på kjøretøyet de skal monteres og hvilket kjøretøy som skal ha arbeidslyset. Ønsket lysvinkel er også med på å avgjøre valg av lys.

Arbeidslyskastere

Ved for eksempel valg og kjøp av arbeidslyskastere er det en del momenter man bør ta hensyn til. Dette er også ting man gjerne tenker over før man skaffer seg andre type arbeidslys også. Skal man bytte ut alle lyskildene? Eller oppgradere ved å tilføre ekstra arbeidslys og kun bytte ut noen av de eksisterende lysene. Skal man tilføre eller bytte ut enkelte lys på kjøretøyet, bør man se på hva slags lysteknologi som finnes i dag. Det man ofte opplever er at eksisterende lyskilder ikke fungerer optimalt i arbeidssituasjoner og mange ønsker derfor å montere nye lyskastere som øker lysintensiteten. Dette vil bidra til også økt arbeidskomfort ved at selve lysteknologien oppgraderes. Kraftige lysteknologier som LED, vil forandre arbeidslyset på kjøretøyet drastisk og fordelene er store.

Når man deretter skal velge hvilken lysintensitet arbeidslyskasterne bør ha, må man se det ut fra størrelsen på arbeidsområdet som lyskasterne skal lyse opp. Andre kriterier man bør ta hensyn til er blant annet hvor lenge man bruker arbeidslyset i mørket. Altså hvor stor del av arbeidet foregår i dårlig belysning på kvelds og nattestid. Og ikke minst er det en annen viktig ting å tenke på, og det er hvor krevende og utfordrende det ytre arbeidsmiljøet er. Vil maskinen eller kjøretøyet arbeidslyskasteren monteres på, være utsatt for mye og sterke vibrasjoner? Foregår arbeidet under sterke vibrasjoner så vil man for eksempel anbefale arbeidslys av LED teknologi. LED lampene har mye bedre vibrasjonsegenskaper og mye lengre levetid. Andre typer arbeidslyskastere av annen teknologi har glødetråder i pærene som kan ryke ved sterke vibrasjoner over tid.

For å oppnå den aller beste belysningen spiller hva slags arbeid som utføres og bruksområdet en veldig stor og viktig rolle. Hva som er den beste belysningen varierer fra type kjøretøy og i hvilket geografisk område den opererer i. Trenger man for eksempel belysning til:

 • Langtrekkende smal belysning
 • Kort intensiv belysning for å opplyse nærområdet

LED arbeidslys er en kraftig lyskilde

At LED arbeidslysene er uhyre praktiske er ingen i tvil om, men siden de gir et så kraftig lys er en stor fordel for mange av oss. Jo eldre vi blir, jo sterkere lyskilder trenger vi. Man trenger ikke ha dårlig syn selv om man er rukket å bli godt voksen. Hvordan vi opplever lys i forhold til lyskilder forandrer seg hele tiden. En person på 40 år har behov for det dobbelte av lyskilder for å oppleve det samme lyset som en person på 20 år. Og videre så vil en person på 60 år måtte opp i hele 5 til 6 ganger så mange lyskilder for å oppleve lyset likt som den på 20 år.

Dette gjør at LED arbeidslys egner seg meget godt til godt voksne, også de som har passert 60. Dette er lysintense lyskilder som passer til alle typer arbeidssituasjoner hvor de er montert på alt fra båter, biler, landbruksmaskiner og for eksempel 4 x 4 og SUV.

Ansatte i de fleste bedrifter består av arbeidere i alle aldre. Det er spesielt gunstig å investere i lyskilder som gir alle like stor mulighet til å fungere og prestere i dårlige lysforhold. Flere bransjer arbeider ofte nattestid på grunn av rent praktiske årsaker. Bygging og vedlikehold av veinettet, tuneller og lignende foregår ofte på kvelden eller på natten av hensyn til trafikken. Uten tilfredsstillende lysforhold vil effektiviteten og sikkerheten reduseres i stor grad.

Anerkjente merker og leverandører av LED arbeidslys

Når man kjøper seg arbeidslys så er oftest kvalitet like viktig som pris. Noen av de mest kjente LED arbeidslysene er amerikanske og tyske produsenter av merker som man kan få kjøpt på blant annet nettbutikker som har spesialisert seg på disse produktene.

Hella er en tysk produsent og markedsledende innen arbeidslys og arbeids lykter alene, eller til nyttekjøretøy. Denne produsenten leverer kvalitetsprodukter som LED arbeidslyskastere, varsellys, et bredt utvalg av lys innen marine og selvfølgelig arbeidslys. Med uovertruffen kvalitet leveres arbeidslyskastere som uten vedlikehold kan kjøres i hele 60 000 timer. Dette er et godt innarbeidet merke som leverer lys til bygg og anleggsbransjen, alle typer utrykningskjøretøy og kjøretøy og øvrige maskiner innen landbruk og industri for øvrig. For å sikre den aller beste kvaliteten gjennomgår alle produktene kvalitetstester i testlaboratoriet deres i Lippstadt.

Vision X Lighting har sitt globale hovedkontor i storbyen Seattle på vestkysten i USA, og selskapet ble etablert i 1997. De startet med en visjon om å revolusjonere belysningsindustrien og er i dag blant markedets ledende innen dette feltet. I 2013 var dette den bedriften som var den tiende raskeste i vekst i USA. LED lysene deres brukes av det amerikanske forsvaret, grensepolitiet og bilparken til brannvesenet har alle lys fra Vision X. Produktene er designet og tiltenkt tunge kraftige kjøretøy som kjøres i alle typer miljø. Tilbake i 2008 produserte de det første LED lyset til NASAs «back to the moon project». Dette er den største produsenten av lys til industri og anleggs bransjen samt ulike typer kjøretøy.

Ved kjøp av LED arbeidslys fra denne produsenten så vet man at man får kvalitet og produkter laget med presisjon for å vare. De satser på innovative og teknologiske produkter som i tillegg til designen skal kunne brukes til alle formål. Man finner produkter til motorsykler, ATV og annet fritidsbruk, i tillegg til tyngre kjøretøyer og anleggsmaskiner. Dette er om mulig den produsenten som har det bredeste utvalget.

RIGID Industries er også et amerikansk selskap som har spesialisert seg på ekstremt kraftig LED-belysning til kjøretøyer. Spesielt kjøretøy som brukes innen offroad. De leverer også svært gode kvalitets lys innen arbeidslys og fritidsbelysning (ekstralys). I USA er dette merket aller mest kjent for LED lys til offroad kjøretøy som ATV, Trucks, Jeep og SUVer. Lysene deres gir utrolig stabilt og sterkt lys til kjøretøy som kjører på en noe annerledes måte enn mer vanlige biler. LED lysene skal kunne tåle en støyt og fungere spesielt godt i ulendt terreng. Selskapet som ble etablert av en tidligere proff baseball spiller med en forkjærlighet til firehjulinger, holder til i staten Arizona USA.

Vil LED lys erstatte alle andre lyskilder?

Spesialister innen belysning hevder og mener at LED som lyskilde har så mange fordeler at LED til slutt vil erstatte alle andre lyskilder. Arbeidslys med LED teknologi har fordelen ved at de ikke har glødetråder i pærene slik blant annet halogen lyspærer. Dette øker levetiden og gjør arbeidslyset særdeles egnet i røffe arbeidssituasjoner hvor maskiner og biler og kjøretøy utsettes for sterke vibrasjoner. Glødetrådene kan ryke når de utsettes for store påkjenninger og da går lyspæren. Det er såpass mange fordeler ved bruk av LED, men den energibesparende fordelen er også en av de aller største fordelene. En vanlig lyspære bruker nesten alt av energien sin til alt annet enn lys. Kun om lag 5 prosent av energiomsetningen fra en ordinær lyspære går til å lage lys, resten blir brukt på å lage varme. Til forskjell fra en LED lyspære som utnytter energien på en annen og bedre måte. Fra den går ca. 80 prosent til å lage lys. LED arbeidslys vil derfor være det opplagte valget når man skal kjøpe et arbeidslys. Levetiden er også uendelig mye bedre og det er en spesielt viktig egenskap når det kommer til arbeidslys.

De første lyspærene og LED-lampene gav fra seg et sterkt hvitt lys som mange følte var ubehagelig. I dag får man mange forskjellige fargetoner med varme toner som ligner veldig på vanlige gammeldagse lyspærer. Disse er spesielt godt egnet for blant annet anleggsarbeidere og anleggsmaskinførere som sier at for å oppnå bedre dybdesyn under arbeid i mørket, foretrekker de et gulere lys.

HMS og arbeidslys

En viktig del av HMS arbeidet på arbeidsplasser er arbeidslyset. Arbeidstilsynet har utarbeidet klare retningslinjer for hvordan lyskilder skal plasseres i forholdet til arbeidets art. Dette gjelder også til dels bevegelige maskiner og kjøretøy. I tillegg skal det også være et visst forhold mellom kunstig belysning, og dagslys som man får gjennom vinduer ved snakk om arbeidslys innendørs. Type lys, styrken på lyset og mengden lyskilder i forhold til arbeidsstasjoner, skal være med som en del av HMS arbeidet.

Dette er hensyn man kontinuerlig skal påse at enhver arbeidsplass er opptatt av. Det er like viktig uavhengig hvor og hvordan man arbeider. Om det er snakk om gårdsdrift, ved veibygging, i et kontorlandskap, ved oppførelse av nybygg eller anleggelse av skibakker. Riktig og nok belysning er med på å redusere risikoen for skader, hindre unødvendige belastninger og øke produktivitet og trivsel.

Arbeidsmiljøet er faktisk avhengig av belysning, og i enkelte yrker må man ha muligheten til å kunne ta med eller feste lyskilden til nyttekjøretøyer. Man kan si at absolutt alle er avhengig av belysning for å kunne utføre arbeidet sitt. De som opererer kraner eller for eksempel er sjåfører av lastebiler, er avhengig av at kjøretøyet eller maskinen har tilstrekkelig med lyskilder og arbeidslys.

arbeidslys 4

Gode arbeidslys er lønnsomt

På området HMS og arbeidslys er det gjort mye forskning. All data og erfaring viser at gode arbeidslys er lønnsomt for bedrifter og arbeidsplassen. Hvis man kan kalle det et hjelpemiddel i arbeidsdagen så gagner gode arbeidslys på kjøretøy brukt i arbeid, både arbeidsgiver og den ansatte. Arbeidsoppgavene går raskere med bedre presisjon, og dette gir færre feil og ulykker.

 • Feil og mangler i utført arbeid er kostbart i både tid og materialer.
 • Ulykker er kostbart for bedriften med tanke på sykemeldinger, stans i arbeidet, etterforskning av ulykke i etterkant. For den ansatte er ulykker helsemessig kostbart og eventuelt tap av livskvalitet.

I Danmark kan man på alle byggeplasser få uanmeldte besøk av landets arbeidstilsyn i den mørke tiden av året. De sjekker lysforholdene og hva slags typer lyskilder som finnes på maskiner og kjøretøy ved bygge og anleggsplassene. De ser det som svært viktig at det arbeides under tilstrekkelig gode lysforhold og gir ut bøter hvis de mener at dette mangler. Dette er kostbart for de bedriftene som blir bøtelagt. Det danske arbeidstilsynet presser på for at arbeidet skal utføres på en forsvarlig måte og erfaringen har vært at spesielt fallulykker og kollisjoner mellom kjøretøy, reduseres med tilstrekkelig belysning.

Arbeidslys med LED-teknologi

LED-teknologi har forandret mye ved byggeplasser og i andre typer arbeidsmiljø. Det er ikke uten grunn at valg av arbeidslys ved tilleggsmontering på kjøretøy, så velger de aller fleste LED lys. Arbeidslysene gir kraftig lysstyrke og har ofte særdeles lang levetid. Man får dem også i mange ulike størrelser fra små LED-lys på størrelse med en nøkkel, til større og kraftigere som skal belyse for eksempel borerigger i ekstremvær. Dette er ekstremt praktisk i forhold til kronglete små steder der det er vanskelig å komme til med arbeidslys av den gamle typen.

Hvorfor bilindustrien gikk over til LED lys

LED lyspærer oppfattes som noe moderne, men de har vært under utvikling i mange tiår. Det første kjente eksperimentet fant faktisk sted helt tilbake i 1907 da radiopioneren H. J. Rounds oppdaget lysdiodeeffekten. Det ble da regnet som et underholdende eksperiment og ikke noe annet.

I dag brukes LED lys i det meste av det som vi anser som nyere teknologi. Bilindustrien begynte å bruke LED lys fordi det rett og slett økte trafikksikkerheten. Når andre typer billys går, slutter hele lyset å fungere og bilen er ikke synlig på grunn av manglende lys. Bilføreren vil også oppleve redusert sikt uten billyset. Biler med LED lys fungerer annerledes. Her består lyset av mange små og individuelle lysdioder. Skulle noen av disse slutte å fungere vil det fremdeles være andre som lyser.Bremselysene av LED gjør også bilene mer trafikksikre. LED pærer tenner automatisk, mens vanlige bremselys bruker litt lengre tid på å reagere. Som ekstra bonus er LED svært energibesparende og derfor også et miljøvennlig alternativ.

Dette er spesielt gode egenskaper i kjøretøy som brukes i yrke- og nyttesammenheng. Man er avhengig av kvalitetslys som er holdbare og tåler mye. Lysintensiteten skal ofte være stor, da industri- og landbruksmaskiner ofte opereres i områder med periodevis lite naturlig egnet lys.

Hvordan lys påvirker oss

Det tyske instituttet for arbeidslivsøkonomi og organisering, har gjennom forskning oppnådd oppsiktsvekkende resultater. Konklusjonen er at mennesker reagerer kraftig på lys og ulike typer lys. Belysningens fargetemperaturer har stor effekt på menneskers ytelses- og reaksjonsevne. Kroppen oppfatter for eksempel svake lyskilder og gulaktige lys som skumring og man blir derfor fortere trøtt. Det som da skjer, er det at kroppen gjør at man ubevist kobles over i en form for fritidsmodus. Et godt arbeidslys vil motvirke denne trettheten slik at man klarer å fokusere og opprettholde konsentrasjonen.

Derfor er gode arbeidslys god økonomi for alle typer kjøretøyer og arbeidsplasser. Uansett om man er yrkessjåfør eller maskinoperatør så vil lysforholdene under arbeidet påvirke effektiviteten og produktiviteten. For de som arbeider om natten vil belysning være av ekstra viktighet. Da tenker man både på lysstyrke og type lys for at man skal klare å holde seg våken. Under slike arbeidsforhold anbefales man belysning med LED teknologi. LED lys har den effekten på øynene og hjernen at dette lyset oppfattes som nærliggende til dagslys i motsetning til lyskilder av halogen. Halogenlys har en trettende effekt på øynene. LED lys med sitt hvite lys, er bevist å øke produktiviteten til arbeidere og selv på nattestid. Dette hvite lyset man får fra LED gjør også at øynene klarer å se flere detaljer som farger og lignende. Alle disse egenskapene gjør at LED arbeidslys blir både anbefalt og foretrukket av de fleste.

arbeidslys 3

Kilder:

https://luminix.no/produktkategori/led/arbeidslys/

https://www.arbeidstilsynet.no/tema/utforming-av-arbeidsplassen/belysning/

http://hmsmagasinet.no/s%C3%B8rg-godt-arbeidslys-p%C3%A5-byggeplassen

https://www.rigidindustries.com/why-rigid

https://www.visionxusa.com/automotive-about/

https://www.hella.com/offroad/assets/media_global/826_Worklights_HELLA_NO.pdf